VANDRENDE KARTOGRAFI

D. 25/10 - 11/11 2018 på Turbinegalleriet ved Kunsthal Nord
Anna Weber Henriksen (f. 1990) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og åbner sin soloudstilling Vandrende Kartografi på Turbinegalleriet ved Kunsthal Nord. I sit arbejder med landskaber, anvender hun en eksperimenterende og processuel teknik, hvor bomuldsstof og kobberplader bearbejdes direkte i Aalborgs undergrund. Med denne landskabs-dialog udvinder hun billeder direkte af jorden, som bliver repræsentanter for hver deres sted. Disse steder forbindes efterfølgende i Turbinegalleriet, hvor hvor der skabes et samlet portræt- og samtidigt alternativ graf over jordens farve, fordeling og tekstur.

Til gravearbejdet bruger hun kobberplader, som efterfølgende trykkes. Denne klassiske trykketeknik, er blevet brugt siden 1500-tallet til kortlægning af Danmark, ledsaget af litografi også kaldet stentryk. Der er altså tale om en art klassiske kort, med aftegninger fra jorden selv - som var det nutidens skurestriber. Kobber er udvundet fra undergrunden, så der opstår en cirkulær bevægelse og tankebane, der til sidst gør det muligt at præsentere de skjulte tegn og instrukser, der opstår i mødet mellem krop, kobber, jord, vand og bomuld. Simultant skabes der et aftryk på stedet og et aftryk af stedet.

Hun er optaget af, hvordan kortlægning af kloden med klassifikationer, dataindsamling og teknologisk perfektion påvirker måden hvorpå vi ser og sanser vores omgivelser. De gamle byers jordbundsprofiler er ofte ikke kortlagt lige så grundigt som det åbne land - dette gælder også for Aalborg. Her gemmer der sig mange potentialer for nye forestillinger om landskabet. For vi kender de gængse kortlægninger med socio-økonomiske interesser, der altid har et konkret mål: Hvor er de bedste landbrugsjorde, hvor kan motorvejen placeres, hvor bør drikkevandet beskyttes, hvilke byggegrunde er dyrest, hvor er forureningen størst mv. Alt kan kortlægges - både det synlige og usynlige. Men hvad med jorden i sig selv, kan den kortlægges og præsenteres, uden målet om et aflæseligt facit og klassifikationssystem?

Deltag i værket
Alle inviteres til at tage del i installationen på Turbinegalleriet, ved at bringe en håndfuld jord fra deres hjem. Denne kollektive jord-indsamling vil indgå i værket, som et ekstra lag af lokationer og geografiske rokeringer. Processen her giver mulighed for at sammensætte jorden anderledes, at flytte byer og landegrænser, og ved kan vi observere en ny iscenesættelse af landskabet.

Du kan følge værkets vandring videre til Aalborg Kultur og Kongres Center, hvor det møder den store konference om geodata, nemlig Kortdage 2018. Projektet er nemlig blevet inviteret indenfor til årets store begivenhed, og her får geo-domænet et møde med en alternativ kortlægning og præsenteres for en anderledes måde at se, fortolke og forstå vores omverden.

Events i forbindelse med udstillingen
D. 18/10 - Jord-indsamling i kedelhallen
D. 25/10 - Åbning af værket
D. 11/11 - Sidste åbningsdag
D. 14-16/11 - Projektet deltager på Kortdage 2018, Aalborg Kultur & Kongres Center

Værket er støttet af Statens Kunstfond

Værket er støttet af Statens Kunstfond